För- och slutredigering

2 min

Professionell videoredigering går ut på att först göra en förredigering av filmen, eller med andra ord en redigering med billig utrustning. När denna förredigeringen är färdig hyr man in sig i en professionell videostudio för så kallad slutredigering, där den slutliga videofilmen skall klippas ihop med hjälp av en klipplista som skapats av förredigeringen.

Förredigering

Förredigeringen, eller offline-redigering som den allt oftare brukar kallas, innebär att man gör en "skissredigering" av videofilmen. Denna skissredigering görs på sämre utrustning än slutredigeringen, vanligtvis på dator med VHS eller Betacam-kassetter för att inte slita på originalbanden.

När filmen är färdigklippt levererar datorn en så kallad tidkodslista (Edit Decision List eller bara EDL) på diskett som skapats av redigeringsprogrammet. Denna klipplista innehåller in- och utpunkt (tidkod) för varje klipp i filmen, och ser ut ungefär på detta vis:

Klipp #1: 05:25:12:04 - 05:27:14:23 - Band #4
Klipp #2: 01:00:03:21 - 01:03:22:12 - Band #3
Klipp #3: 00:03:01:24 - 00:13:27:02 - Band #2
Klipp #4: 02:12:12:10 - 02:14:23:01 - Band #4

Tidigare, när man jobbade med videobandspelare (eller klippte filmen med klippbord), fick man skriva tidkodslistorna för hand, vilket är ett oerhört tidskrävande arbete. Men med förredigeringsdatorn behöver du bara koncentrera dig på att klippa filmen, klipplistan beräknas av datorprogrammet själv.

Om man vill så kan man få ut en VHS-kopia med tidkoden inkopierad i bilden som kan underlätta synkning med ljud och musik.

Slutredigering

Slutredigering, eller online-redigering, är slutsteget i processen och innebär att man med klipplistan slutligen klipper ihop videofilmen.

Eftersom klipplistan med alla tidkoder lagts in på diskett matas den bara in i slutredigeringsmaskinen. Maskinen säger själv till när man ska byta band, och letar upp alla bilder som används från det aktuella bandet och lägger dem på exakt rätt plats. Detta görs även om bilderna inte kommer i ordning.

Anledningen till att man först förredigerar för att sedan göra en slutlig redigering är rent ekonomisk. Slutredigeringen kostar exempelvis 3 500 kr per dag att hyra, så det gäller att veta hur filmen skall vara klippt när man kommer dit - annars springer tusenlapparna lätt iväg. Jobbar man dessutom på ett större projekt kan redigeringen av filmen ta flera veckor, kanske månader, och då hamnar man snabbt på onödigt höga summor. Det gör ju inte saken bättre att man stressas till döds av att veta hur många tusenlappar som försvunnit när man väl sitter där.

Direkt slutredigering

Med hjälp av dagens datorer blir bildkvaliten av sändningsstandard redan i datorn och eliminerar därför behovet av en förredigering. Man matar helt enkelt in originalbanden i datorn för att direkt klippa ihop den högupplösta slutversionen.

Dessa videobilder innehåller väldigt mycket information, och om man vill kan man även göra en förredigering på denna utrustningen. Fördelen med detta är att man klipper filmen i låg upplösning, vilket gör att det både går snabbare och dessutom får plats mer klipp på hårddisken. När denna är färdig gör man som vanligt en högupplöst slutredigering, men med klipplistan på datorn. Då läggs enbart de klipp som skall vara med i filmen in på datorn.


Vad tycker du om artikeln?
5
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.


2 kommentarer

  1. Jon Carlstedt
    Denna artikel är 10 år och utdaterat. Den kan i nödfall kallas "Klipprocess där allt material är filmat på videoband". Jag har aldrig varit med om att klippa offline för att inte slita på materialet, för att absolut allt jag gör är filmat på hårddisk eller minneskort. Samtidigt sitter jag redan från dag 1 på en kraftig dator med bästa ljudkvalitet och en bra skärm.

    Länken från artikeln "Videoredigering" (http://www.voodoofilm.org/filmskola/videoredigering/)kan med fördel tas bort, sedan denna artikeln för de flesta är starkt villedande.
  2. Peter Dahlgren
    Tack för din feedback, Jon. Du har helt rätt, filmskolan ska återigen revideras inom kort och då kommer vi ta hänsyn till detta.
Skriv kommentar