Så planerar du filminspelningen – dag för dag

5 min

En filmproduktions viktigaste del är förarbetet och planeringen. Det tjänar ingenting till att gå ut med en kamera för att filma om man inte vet vad eller hur man skall filma. Genom att planera i förväg ser man till så att manuset verkligen följs och att produktionen löper utan problem. I denna artikel lär du dig mer om inspelningsschema och dagbesked.

Men med hjälp av bra planering kan du koncentrera dig på det väsentliga i filmen, inte på att försöka lösa praktiska problem under inspelning.

Prioritera efter inspelningsplatser

Det som påverkar inspelningstiden mest är antalet miljöer och antalet scener, och det är framför allt förflyttningar mellan olika miljöer som tar tid. Därför bör man planera så att man får så få förflyttningar som möjligt. Man brukar därför först och främst sortera scenerna efter inspelningsplats, därnäst i interiör- respektive exteriörscener (alltså inomhus eller utomhus). Framför allt bör man spela in exteriörscener i samma miljö samtidigt. Det är lätt att få växlingar i väder eller tidpunkt på dagen, så kallade klaff-problem. Kom också ihåg att ljussättningen ofta tar mer tid än man tror och att det sällan finns några genvägar.

Rekognoscering av inspelningsplats

Valet av inspelningsplats beror inte enbart på hur den ser ut. Man måste även välja en inspelningsplats som är fri från buller, som har ström, där soljuset ligger rätt och som är enkel att ta sig till. Här är några punkter du bör tänka på.

Tillstånd

Det kan behövas tillstånd för att filma på platsen. Se till att fixa det och se även till om det finns parkeringsplatser i närheten och om det i så fall kostar något. Kom ihåg, på allmän plats gäller fotolagen, vilket innebär att du har rätt att filma miljön och människorna som går där så länge du inte använder materialet på ett kränkande sätt. Men om du drar dit ett filmteam på 100 personer kan det vara bra att berätta för myndigheterna i förväg. Meddela alltid polisen om människor runtomkring kan uppleva filminspelningen som hotfull.

Solljusets riktning

Även om du är inomhus berörs du av solljusets riktning. En inomhusscen kan kanske bli bättre om solljuset kommer lite snett in från sidan, och då måste du bestämma när på dagen inspelningen ska göras.

Belysning

Uppskatta alltid behovet av belysning på de olika inspelningsplatserna. Ta gärna med kameran under rekognosceringarna och använd den för att bedöma ljusmängden. Saknar du kamera kan du kisa med ögonen kraftigt för att simulera kamerans ljusomfång. 

Färg på tak och väggar

Färgen på tak och väggarna har stor betydelse för ljussättningen. Ett gult rum blir tio gånger gulare (och fulare) när det spelas in. Därmed bör man akta sig för färgade rum och hålla sig till helvitt, men allt från vit till svart går också bra. Svart stjäl dock mycket ljus, och kan därför kräva mer lampor än om rummet är helt vitt. Uppskatta behovet av filter och annat som kan behöva användas för att justera ljuset i rummet.

Elektricitet

Kontrollera var eluttagen sitter och hur många de är. Bedöm också behovet av förlängningssladd och adapter. Iindustrilokaler används tre-fas eluttag på 380 volt. Vanliga elkontakter som vi har hemma har däremot 240 volt.

Buller och andra oljud

Kontrollera alltid akustiken på inspelningsplatsen, vare sig det rör sig om interiör- eller eteriörscener. Kontrollera buller, eko, brummande luftkonditionering, trafik, flygplan etc. Om det ekar kan du dämpa akustiken med mattor eller andra absorberande material.

Lägg upp ett inspelningsschema

Oftast spelar man inte in film efter manusets ordning, eftersom det kan vara opraktiskt om ett antal scener utspelas i samma miljö. Då är det lika bra att spela in alla scener som utspelar sig på en plats på en gång, i stället för att packa upp och ta ner samma utrustning flera gånger. För att hålla reda på inspelningsordningen sätter man därför ihop ett så kallat inspelningsschema som görs efter att du har brutit ned filmmanuset.

Först av allt bör man gå igenom manuset och vid varje scen anteckna vad som behövs av team, medverkanden, teknik, rekvisita med mera. Dessutom bör tidpunkten, restiden och längden på scenerna stå med. Sedan sorterar man scenerna efter inspelningsplats. Då har du gjort grunden för inspelningsschemat. Detta är ett oerhört pusselarbete som naturligtvis kräver att manuset är helt färdigt. När du lägger upp ett inspelningsschema gäller det därför att ha koll på scenerna, och därmed tiden.

Plats

Det första man gör är att dela upp manuset efter plats: interiör eller exteriör (inomhus eller utomhis). Därefter tar man reda på var varje scen utspelar sig mer precist. Tre av interiörscenerna kanske utspelas i en lagerlokal, och då förlägger man de scenerna på en dag. Tre andra exteriörscener kanske är utanför lagerlokalen. Då tar man naturligtvis de samtidigt, men kanske mitt på dagen då solen ger som mest ljus.

Tidpunkt

Beroende på om man filmar ute eller inne, så kan mörkret ställa till med problem. Man måste då ljussätta och det är ingen lätt konst när det är mörkt. Lägg därför in i planeringen den extra tid det tar att förbereda inför mörkertagningar. Om du behöver filma utomhus kan man ha det omvända problemet, man måste försöka minska ljusmängden om det är allt för starkt solljus.

Scenernas längd

Scenernas längd är oerhört viktigt att känna till. Om man ska spela in två scener på en dag, som egentligen är så krävande att det krävs två veckor att spela in dem, har man verkligen gjort en rejäl tabbe i planeringsstadiet. Använd därför tidtagarur när du repeterar scenerna, eller läser dem för dig själv. Lägg till det tredubbla till den tiden så har du marginal för omtagningar och repetitioner på inspelningsplatsen.

Riggning

Det tar också tid att förbereda kameror, lampor och sladdar. Ljussättningen är det som är mest krävande eftersom varje inspelningsplats är unik, och här behövs det verkligen en fotograf som har mycket kunskap och erfarenhet, annars kan det ta lång tid. Räkna därför alltid med minst en timme med förberedelser. Det beror också på hur stor produktionen är.

Transporter

Ska ni åka till en fjärran inspelningsplats måste du också räkna med den tid det tar att transportera både filmutrustning, filmteam och skådespelare. Försök att planera så att det blir så få transporter som möjligt, och att vare sig skådespelare eller filmteam behöver förflytta sig allt för mycket. Om skådespelare har ont om tid kan det också vara viktigt att spela in alla deras scener så fort som möjligt, även om det innebär lite längre restider överlag.

Vädret

Vädret kan man tyvärr inte styra över, så man är tvungen att förlägga exteriörscenerna när vädret är som önskat. Se till att planera in några reservdagar att spela in på om vädret skulle krångla, eller undersök om manuset verkligen kräver att det ska vara soligt en viss dag.

Längd på inspelningsdagarna

Samtidigt är det viktigt att se till så att inspelningsdagarna inte blir allt för långa. Är man en ovan filmare är det lätt hänt att man förbiser de långa förberedelserna och är tvungen att jobba fram till småtimmarna för att hinna bli färdig. Dessutom bör det alltid finnas tid för raster och lunch så att man hinner äta och uträtta kroppsliga behov.

Dagbeskedet – schema för varje inspelningsdag

När allt är klart är det dags att sätta igång med filminspelningen. Men först bör du dela ut ett dagbesked till alla skådespelare och alla i tilmteamet. Medan inspelningsschemat innehåller en övergripande lista över all inspelningsdagar och när de ska genomföras innehåller dagbeskedet det som gäller för en enskild dag. Dagbeskedet är med andra ord dagens schema som innehåller följande:

  • Inspelningsdatum
  • De scener som skall spelas in
  • Adress och telefonnummer till inspelningsplatsen
  • Mötesplats
  • Skådespelare som skall vara på plats och vid vilken tid
  • Rekvisita och kläder som behövs
  • Extrautrustning som behövs
  • Tid då inspelningen antas vara avklarad

Du måste även ha namn, adress och telefonnummer till alla som deltar i produktionen.

På Voodoo Film hittar du blanketter för inspelningsschema och dagbesked som du kan ladda ned och använda.


Vad tycker du om artikeln?
17
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.

2 kommentarer

  1. anders
    Det går inte att ladda ner inspelningsschema mallen! :(
  2. Peter Dahlgren
    Anders, det är nu fixat! Några av filerna försvann vid datorhaveriet men har nu återställts från säkerhetskopiorna.

    Läs mer här: http://www.voodoofilm.org/nyheter/datorhaveri-2737
Skriv kommentar