Skärpedjup – suddig bakgrund eller inte

2 min

Med skärpedjup menas skärpan i djupled mellan det närmasta till det mest avlägsna föremålet. Ett stort skärpedjup ger skärpa i hela bilden, medan ett litet skärpedjup ger skärpa på den del där fokusen är inställd på. Skärpedjupet kan användas för att frilägga motiv mot bakgrunden och för att skapa djup i bilden.

Stort skärpedjup

Stort (eller långt) skärpedjup

Foto: Peter Dahlgren
Stort skärpedjup där föremålen avtecknar sig skarpt genom hela bilden.

Med ett stort (eller långt) skärpedjup får man skärpa på det mesta i bilden. Man kan få stort skärpedjup genom att använda vidvinkel och en mindre bländaröppning, men även genom att sänka slutartiden, exempelvis till 1/25. Kort sagt, ju mindre ljus desto större skärpedjup.

Blider med stort skärpedjup och vidvinkelinställning gör stort intryck eftersom man har skärpa över hela bilden.

Litet skärpedjup

Litet (eller kort) skärpedjup
Foto: Peter Dahlgren
Väldigt kort skärpedjup där skärpan faller på trägolvet av rutschkanan medan bakgrunden och förgrunden hamnar i oskärpa.

Ett litet (eller kort) skärpedjup innebär att man får skärpa på en liten del av bilden och kan välja var fokus ska hamna. Man kan utnyttja skärpedjupet för att lyfta fram ett motiv från bakgrunden, exempelvis genom att använda teleobjektiv. Bakgrunden hamnar då i oskärpa medan motivet blir skarpt, och tittarens blickar riktar sig mot de skarpa motivet.

Den längsta brännvidden (alltså när man har zoomat in) kan ge kreativa effekter genom att den minskar skärpedjupet. På så sätt kan man lägga det som befinner sig framför och bakom motivet i oskärpa. Ju närmare kameran befinner sig till förgrunden, desto oskarpare kommer den att bli. Vid dåliga ljusförhållanden kommer skärpedjupet att minska ytterligare, och du kan också ställa in en kortare slutartid, exmepelivs 1/1 000, för att minska skärpedjupet ytterligare.

Hur du ökar eller minskar skärpedjupet

Det finns några regler som bestämmer hur stort skärpedjupet ska bli:

  • På ett motiv är skärpedjupet större bakom än framför
  • Ju mindre bländaröppning, desto större skärpedjup
  • Ju längre avstånd från motivet, desto större skärpedjup
  • Ju kraftigare zoom, desto mindre skärpedjup
  • Ju kortare slutartid, destou mindre skärpedjup

Hur du minskar skärpedjupet så att mer av bilden blir oskarp

  • Zooma in
  • Öka bländaröppningen
  • Minska avståndet till motivet
  • Använd kort slutartid, exempelvis 1/1 000

Vad tycker du om artikeln?
24
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.


5 kommentarer

  1. Anonym
    Jag har köpt en Canon EOS 350D som jag är mycket nöjd med men jag undrar hur man bedömer skärpedjupet?
    Det är så att jag har en knapp på denna kamera som jag saknade på min gamla och den gör att kameran ställer in bländaren så att man kan kontrollera skärpedjupet i sökaren. Men jag vet inte hur man bedömer skärpedjupet.
    Jag ser bara att ju mindre bländaröppning jag har desto mörkare ser bilden ut i sökaren.
    Vad har detta med skärpedjupet att göra? Hur kontrollerar man skärpedjupet med hjälp av det? Detta naturligtvis står inte i manualen.
  2. Anonym 2
    Till anonym. Om du kör på manuell och rattar mindre bländare måste du höja din exponeringsmätare för att få ljusare bild. Din slutartid kommer då bli längre. Skärpedjupet kommer bli större. Tvärtom för att få mindre skärpedjup.
  3. Irfan Camuz
    På skärpedjupsregler anges de att även •Desto högre slutartid, ju mindre skärpedjup.
    Jag får inte ihop den tekniska logiken varför det ska påverka skärpedjupet, har du förklaringen ?
  4. Tobbe
    Jag kan inte heller förstå hur slutartiden skall påverka skärpedjupet, men jag antar att de menar att slutartiden påverkar bländarinställningen som i sin tur påverkar skärpedjupet.
    Ha dé
  5. Simon
    Ifall kameran tar in ljuset under en kortare period så kommer inte allt ljus hinna ta sig in i kamera och fastna bra på bild.
Skriv kommentar