Överföring av video till film

2 min
Att filma på video och sedan föra över till film är det flera filmmakare som tagit vara på. Det är nämligen mycket enklare och billigare att filma på video och sedan föra över till film (inte för att överföringen är mycket enklare precis).

Problematik vid överföring

Som bekant har video 25 bilder/sekund och film 24 b/s. Den lilla fyraprocentiga skillnaden struntar man helt enkelt i och kör filmen alltså lite för fort. För att få ett ljud som passar till bilderna måste man göra en så kallad tonhöjning (pitchning) så att ljudet synkroniseras till den nya hastigheten.

Krav och kostnader

Videoinspelningen kan vara gjord i 4:3 eller 16:9 för att passa antingen normalfilm (så kallad Academy) eller vidfilmsformatet. För att få en bra bildkvalitet, kräver det att du använder en bra videokamera. Bildomvandlarens storlek är först och främst den avgörande faktorn för bildens tekniska kvalite - en 2/3 tum CCD rekommenderas. Bandformatet bör som allt annat vara digitalt med så låg kompression som möjligt (exempelvis 1:2) och 4:2:2 signalstandard.

Att överföra video till 16 eller 35 millimeters filmnegativ görs hos FilmTeknik i Stockholm. De har både analog och digital överföring av video till film. Det brukar kosta ungefär 3 000 till 4 000 kr per spelminut.

Analog överföring

Analog överföring går ut på att man filmar av en högklassig monitor med en filmkamera som synkroniserats med videosignalens bildväxlingar. Avancerade system delar upp rött, grönt och blått (RGB) på olika svartvita monitorer som sedan färgfiltreras för att slutligen speglas samman in i filmkameran.

Analog överföring används numera mest för rutexakt kontroll av negativklippning. Innan videobandspelarna fanns var detta den enda metoden att bevara TV-sändningar. Metoden kallas telefilmning.

Digital överföring

Istället för analog överföring, kan man även göra en digital. Det ger inte avkall på bildkvaliten eftersom bilden inte behöver passera linser och objektiv som "slukar" ljus och skärpa. Istället låter man en röd, grön och en blå laser rita upp bildens pixlar på filmen. Bilden ritas upp linje för linje och rad för rad.

Alternativt överföringssätt

Ett alternativt överföringssätt från video till film gjordes i och med filmen Det okända (2000). När filmarna fick reda på att uppblåsningen från video till 35 mm filmnegativ skulle kosta runt en miljon kronor, var de tvungna att börja tänka i andra banor.

Teamet hyrde in ett back projection-system som projicerar videobilder bakifrån på en transparent filmduk, och med en inhyrd 35 mm filmkamera filmades denna duk av till en förhållandevis billig penning. Bildkvalitén blir inte riktigt lika bra men är mer än acceptabel i jämförelse med priset.


Vad tycker du om artikeln?
3
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.


Skriv kommentar