18 iPhone-appar för filmare
Filminspelningen närmar sig och du har glömt filmklappan. Med en iPhone i fickan behöver det inte vara ett problem. Voodoo Film tipsar om smarta appar för din iPhone och iPad.
Timelapse. Om du spelar in timelapse så kan Timelapse Helper hjälpa dig att räkna ut hur lång tid du måste spela in för att få rätt hastighet på uppspelningen. Tryck in bildfrekvens, hur länge du vill spela in din och hur ofta en bild ska tas, och appen gör sedan all huvudräkning.
Filmklappa. I stället för att hålla reda på penna och tavla för att skriva scen och tagning så kan du använda din smartphone som du ändå har i fickan hela tiden. Movie Slate är en som du kan använda både till iPhone och iPad. iSlate är ett annat alternativ.
Spelare. VLC är en filmspelare som tar de flesta formaten. Den finns ursprungligen för Windows, Mac och Linux, men har även hittat in i din iPhone och iPod Touch.
Klippa film. Videosajten Vimeo har också släppt en Vimeo-app som låter dig klippa video innan du laddar upp den på deras webbplats. Avid har också gjort en app för redigering på iPad: Avid Studio.
Brainstorming. Med appen SimpleMind+ kan du rita mindmaps och knyta ihop dina idéer under tiden du brainstormar.
Manus. CeltX, som är vårt favoritprogram för att skriva filmmanus och planera filmproduktioner, har också en app du kan använda för både iPhone och iPad, som också synkar din data.
Teleprompter. Teleprompter för iPad är som namnet säger en teleprompter du använder för att kunna titta in kameran samtidigt som du läser från teleprompten.
Tidkod. Clockit Timecode App är en annan app för iPhone, iPad och iPod som kan läsa tidkod och visa den på skärmen. Du måste dock köpa till en speciell kabel för att ta emot tidkoden.
Väder. När du måste ha koll på vädret är SMHI Väder något du bör ha i fickan. Radarbilder, temperaturer och väder liksom eventuella varningar gör den här väderappen till en bra kompanjon till producenten som är beroende av vädrets makter för inspelningen.
Storyboard. Om du ritar storyboard på vanligt papper kan du i stället använda din iPad för att lättare dela med dig av bilderna till andra, till exempel om ni är flera som arbetar med projektet på distans. Ladda ned Penultimate, och glöm inte att ladda ned några storyboard-mallar som filmaren Stu Maschwitz skapat.
Call sheet. Om du vill spara på miljön och dessutom slippa skriva papperslappar kan doddle vara något för dig. Det ersätter de vanliga call sheet-blanketterna och flyttar över dem till din smartphone. Håll reda på kallningstider, när inspelningen ska ske och när teamet ska vara på plats.
DSLR. Ett mångsidigt verktyg är DSLR Toolkit som har en filmklappa som dessutom loggar alla tagningar så att du kan skicka en logglista till din e-postadress. Den har också DOF Calculator som räknar ut skärpedjupet. Bara för att nämna några funktioner.
Kamerateknik. Att filma med HMI- och fluorescerande lampor kan ge ett fladdrande ljus i bilden. För att undvika detta måste du ställa in rätt kombination av slutarvinkel och bildfrekvens på film- eller videokameran, och det kan vara krångligt att räkna ut i huvudet. Därför finns appen FlickerFree Calculator som hjälper dig räkna ut just det.
Filmsverige. Svenska filminstitutet har även släppt en egen tidning för iPhone som kallas Swedish Film som innehåller nya svenska spel-, dokumentär- och kortfilmer med information om människorna bakom.
Ljus. Om du jobbar som filmelektriker eller fotoassistent kan du behöva ett referensverk för olika ljustillverkare - alltså set Lighting.
Grip. Och för åkvagnar och kranar så hjälper theGripApp med det praktiska.
Har du fler förslag? Skriv en kommentar. Håll utkik för fler tips på appar för Android-användare!
7 kommentarer