Bildkomposition
3 minBildkomposition handlar om inramning av motivet och hur de olika delarna i bilden samverkar med varandra för att bilda en helhet. Kompositionen är också en viktig faktor för hur vi uppfattar innehållet i bilden.
Bildkomposition kan liknas en våg där hela bilden ska "väga jämnt" för att vara väl balanserad. Finns det en stor klump på ena sidan måste det finnas något som "väger lika" på andra sidan. Men samtidigt behöver det inte vara något i samma storlek, utan kan helt enkelt vara ren luft beroende på riktning.
För amatören verkar ordet fyllt av mystik och dess regler svåra, men faktum är att alla har en medfödd känsla för komposition. Det är en av de utmärkande egenskaperna för människan, som talets gåva och känslan för rytm. Känslan för komposition kan kort beskrivas som ett ordningssinne. Var och en som vill ha ordning på sakerna på skrivbordet... skapa harmoni mellan möbler, mattor och gardiner, visar sin känsla för den rumsliga kompositionen.
Nestor Almendros, filmfotograf
Blick- och rörelseutrymme
Om en person tittar åt vänster i bild bör denne placeras åt höger bildkant så att denne får extra mycket "luft" framför ansiktet för blicken. Det känns oftast distraherande om motivet "skrapar i" bildkanten med näsan eller när motivet är centrerat i bild, det vill säga det finns lika mycket luft bakom som framför motivet, trots att denne tittar åt vänster.
Om personen i stället tittade rakt fram kunde motivet centreras till mitten med lika mycket luft på vardera sidor.
Precis som med blickutrymme måste det även finns utrymme framför någon som går. Går någon åt vänster i en panorering (horisontal rörelse med kameran, till exempel från höger till vänster) ska motivet ha gott om "rörelseutrymme" framför, så att det inte ser ut som om motivet är på väg ur bild.
Vänster och höger
När en person går åt vänster i bild upplevs det som om personen är på väg hem. Går han istället åt höger är han på väg mot något. Det kan verka konstigt, men det beror på att vi läser från vänster till höger - vilket även påverkar vårt sätt att titta på bilder. För att dra en illustrativ parallell kan detta liknas med Play-knappen på din stereo. Det är alltså ingen slump att höger är hållet för framåt. Detsamma gäller för bildberättandet.
Motivet ska inte alltid vara i mitten
Låt oss säga att du ska filma en person som står precis framför kameran. Sätt inte ansiktet precis i mitten av bilden. Bilden resulterar då i mycket "luft" över huvudet och personen blir platt om man filmar direkt framifrån. Ställ i stället kameran lite snett (cirka 30 grader) så att du får mer djup i bilden, och sänk kameran så att luften försvinner över huvudet.
Tredjedelsregeln
Med tredjedelsregeln delar man upp bilden i sökaren som linjer i tre gånger tre rutor. Därefter balanseras nyckelelementen i bilden längs linjerna eller i deras skärningspunkter. Man får då automatiskt en god komposition därför att de horisontella och vertikala linjerna i bilden befinner sig i balans.
För att veta om man skall placera föremålen i den övre eller undre horisontella linjen måste man titta på hela bilden. I bilden intill är blommorna "starkare" än resten av bilden och därför ska blommorna uppta 2/3 av bilden. Även andra väsentliga saker kan läggas längs linjen.
Lutad kamera
Om man vinklar kameran avsiktligt i förhållande till horisontallinjen får bilden en mer dramatisk innebörd. Det ger en dynamisk och ofta förbryllande bild av motivet.
Fem sätt att få djup i bilden
- Använd vidvinkelobjektiv så att föremål snabbt krymper ju längre bort de kommer.
- Låt föremål i förgrunden överlappa föremål som ligger längre bort i bild.
- Skapa djup i bilden genom ljussättning. Undvik allt för platt ljus.
- Använd kort skärpedjup, så att föremål bakom och framför motivet ligger i oskärpa.
- Låt kameran göra en åkning, så att föremåls storlek förändras. Det ger intryck av djup.
4 kommentarer