Filmens budskap

2 min

"Filmer gör folk dumma". Det kanske de inte gör, men det kan vara något som filmaren vill säga oss - hans eller hennes budskap. De flesta filmer har ett budskap som filmarna vill föra fram. Det är inte nödvändigt för en film att ha ett budskap, men många har något viktigt att berätta. Men först och främst måste man veta vad för något man vill föra fram - och på vilket sätt.

Syfte

Alla filmer har ett syfte, och det kan vara så enkelt som att man bara vill berätta en historia som fängslar publiken, eller informera dem om den ökande växthuseffekten. Vad än syftet för din film är så handlar det alltid om varför man vill få fram sitt budskap.

När det gäller en reklamfilm så är både budskapet och syftet enkelt att lista ut. De vill naturligtvis att folk skall köpa deras produkter eller tjänster och att de är bäst på marknaden inom sitt område. Om sedan detta är en sanning är ju en annan sak. En filmares syfte kan alltså vara att sälja en vara, men också något av följande:

  • Underhålla
  • Informera
  • Ifrågasätta
  • Propagera
  • Väcka till eftertanke
  • Väcka till debatt

Budskap och premiss

När man bestämt syftet med sin film bestämmer man sig för vad man vill berätta med filmen. Kanske vill man säga att det är dumt att röka. Budskapet i sig är inte någon sanning, utan är oftast en åsikt som manusförfattaren har.

När man talar om budskap brukar även begreppet premiss dyka upp. En premiss är ett budskap som är sagt i en enda mening - utan bisatser och som ett påstående. Exempel på premisser är "alkoholism bland trafikanter ger dödlig utgång" och klassikern "den som gräver en grop åt andra faller själv lätt däri".

Premissen kan även ställas som en fråga, det vill säga "ger alkoholism bland trafikanter dödlig utgång?" eller "faller man lätt själv i gropen som man grävt åt andra?".

Premiss är ett latinskt ord och betyder förutsättning. Den ger berättelsen ett styrmedel och förhindrar att filmens budskap leder in på villovägar.

Alla budskap du berättar når naturligtvis inte fram till publiken. En film med 27 olika delbudskap kan vara svårt att hålla isär, och därför försöker man få ner budskapen till ett budskap, högst två.

Målgrupp

Målgruppen i The Matrix Målgruppen handlar helt enkelt om vilka som skall titta på filmen. Det finns inte någon målgrupp som heter "alla", det vill säga från noll till hundra år, även om en del filmare tycks tro det. Är målgruppen pensionärer i 80-årsåldern kan du dessutom inte börja hysteriklippa filmen med pålagd techno samtidigt som explosionerna avlöser varandra. Det riktar sig snarare till ungdomar än till pensionärer. Vill du väcka debatt bland politiker kan du inte låta Björne i Björnes magasin stå för innehållet. Det skulle inte uppfattas som seriöst eller trovärdigt, och riktar sig till barn och inte landets styrande politiker.

En film som The Matrix (1999) riktar sig främst till killar i ungdomsåren och ofta kan man även se filmens målgrupp på videoomslaget eller filmaffischen. Den oöversatta titeln berättar också om målgruppen.

Planera produktionen

Besvara följande frågor innan du sätter igång med ditt filmprojekt:

  • Varför gör jag det här (syfte)?
  • Vad vill jag berätta (budskap)?
  • Till vem gör jag filmen (målgrupp)?
  • Hur skall jag bära mig åt för att genomföra det?

Vad tycker du om artikeln?
88
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.


6 kommentarer

  1. Marcus Lewitzki
    I artikeln hävdas att det inte finns någon målgrupp som heter "alla". Detta tycker inte jag stämmer. Det finns filmer som riktar sig till väldigt många målgrupper, som till exempel: 2001, Thin Red Line, Natural born killers. Visserligen är budskapet riktat till de som är intresserade av det budskapet men det är ändå budskap som riktar sig till alla inte en specifik målgrupp.
    1 gillar detta
  2. Websailor
    Hej,

    Visst finns är det sant. Det finns ingen målgrupp som heter alla.
    Först och främst så tittar inte "alla" på film.
    För det andra så har inte "alla" möjlighet att titta på film.
    Fär det tredje så tittar inte "alla" på alla filmer.
    Filmer riktar sig nästan alltid till en viss målgrupp.
    Till tex. barn, vuxna, punkare, män, kvinnor, romantiker. etc.
    Man kan inte använda ordet "alla", det är att generalisera.
    Så bäste Marcus, semantik är bra att kunna. Fördjupa dig
    lite mer i svenska språket och vad orden betyder. Du ska se
    plötsligt får orden en helt annan betydelse.

    Lycka till
    2 gillar detta
  3. Björn
    Marcus Lewitzki,

    Hur menar du att the thin red line och natural born killers vänder sig till småflickor i åldern 5-8 år t.ex???
    Jag har läst film i 3 år och jobbat några år nu och det finns ingen film som vänder sig till "alla". Däremot så kan den ses av alla men man måste fortfarande välja en målgrupp. Börja jobba med film så kommer du lära dig också hur viktigt det är att välja målgrupp trots att man vill att så många som möjligt ska se filmen!
  4. Lun
    "Alla" kan se filmen (oavsett ålder) men den kanske inte vänder sig till "alla"
  5. Haru Muse
    hej
    filmer vänder sig till alla. Men filmer som Natural Born Killers är lite för mycket för barn eller äldre personer så man måste veta sin sak innan man säger nåt
  6. Larsan
    Mr Bean, 5+ kan kolla och skratta åt hans grimaser å att han klantar sig (sen är inte jag ett stort fan av Mr Bean direkt men icke desto mindre med i målgruppen).

    Under 5 kan nästan lika gärna kolla på Mr Bean som tecknat eller hollywood-action. Ganska kul å se när 2,5 åriga gudbarnet sitter med vidöppna ögon och inte tar bort blicken en sekund, framför en actionfilm som står på med engelskt tal.

    Skulle nästan vilja säga att det kanske finns nån enstaka film med målgrupp "Alla" (Nästan, kanske, enstaka, jag är alltså inte helt övertygad, vill mest försöka motbevisa något)
Skriv kommentar