Mixerbordet
2 minFör en utomstående kan ett mixerbord verka ytterst komplicerat med alla dess reglage och rattar. Men det finns en viss logik i det hela, vare sig det handlar om tio eller hundra rattar.
Ett mixerbord, eller ljudmixer, används för att mixa ihop flera ljud till ett som får plats på videobandet eller i videofilen. I film- och videoredigering har datorprogram i stor del ersatt eller kompletterat mixerborden, men är dock nödvändigt vid exempelvis TV-sändningar som sker live med ljud från flera källor. I mixerbordet kan man exempelvis ta in ljudet från fem mikrofoner och mixa ihop dem till en signal.
Ingångsskenan
En ingångsskena (även kallad kanal eller spår) på ett mixerbord är den del av bordet där ett av ljuden kontrolleras. Det innebär att man exempelvis kan mata in ljudet från en CD-spelare i en kanal, en mikrofon i en annan och så vidare. Ett 24-kanalers mixerbord har därmed 24 olika ingångar för ljud och alla ingångsskenor ser och fungerar precis likadant.
På mixerbord finns även en speciell del som kallas master. Där finns reglar, motsvarande ingångsskenan, med vilka man styr alla ljuden tillsammans och på så sätt mixar ihop dem till ett enda.
Gain (trim): Ställer ingångens känslighet (volym). En mikrofon har exempelvis mycket lägre nivå än en CD-spelare, så med gain-kontrollen ställer man in så att nivåerna är jämlika med varandra.
Pan: Balansinställning. Förkortning för panorering, som innebär att man lägger signalen antingen i mitten eller åt kanterna i ljudbilden (mot vänster eller höger kanal).
Hi, Mid, Lo: Tre stycken tonkontroller (equalizers). Hi är diskant och höjer/sänker diskanten, Mid är mellanregister, och Lo är bas.
Cue, Effect: Tappningar. Med dessa ställer man in hur mycket tappning man vill ha ifrån ingångsskenan, det vill säga hur mycket man ska "skicka iväg" av signalen till en annan enhet. Cue är exempelvis tappning för lyssning med hörlurar, effect är tappning för externa effekter såsom eko med mera.
Fader: Hela ingångsmodulens volym.
3 kommentarer