Så spelar du in en snygg musikvideo med enkla medel
6 minEn musikvideo kan absolut se snygg och påkostad ut, utan att kosta skjortan. Marcus Tegler jobbar med musikvideoproduktion på fritiden och tipsar här om vad man ska tänka på om man ska spela in en video med liten budget.
Innan man sätter igång bör man fundera på vad syftet är och hur man själv kommer att gynnas av det. För Marcus är det musikvideon som medium som lockar och han gynnas genom att få göra det han tycker är roligt och visa upp slutresultatet. På det sättet har han också fått fler filmuppdrag. En annan sak som är viktig att tänka på är var musikvideon ska visas. Vimeo och YouTube är bra visningsforum men man bör också fråga sig om bandet eller artisten kan använda videon på fler sätt. Kanske finns det möjlighet att använda den som bakgrundsprojicering vid spelningar. Sådant kan vara bra att diskutera med artisten eller bandet i förväg.
Marcus Tegler har bland annat gjort musikvideos åt Duran Duran och Michael Machine. Senaste produktionen var en musikvideo till en tävling med David Guettas låtar. Du kan spana in några av hans produktioner på teglerfilm.se.
Komma igång
– Det första jag gör är att lyssna igenom låten flera gånger. Då får jag inspiration och det dyker upp bilder i huvudet.
En låt som man inte gillar är aldrig att rekommendera eftersom det är svårt att bli inspirerad och känna kreativitet i skapandet av videon.
Nästa steg är att diskutera fram en bra idé tillsammans med team, artist eller band.
Det handlar också om hur pass involverad artisten eller bandet är i projektet.
– I de flesta av mina projekt har det varit artistens eller bandets första musikvideo och då handlar det mycket om vilket budskap man sänder ut och hur de vill framställas. Vill de själva vara med i videon? Har de egna tankar om hur den ska se ut och vad vill de ha med?
Det är viktigt att team och beställare kommer överens och att artisten eller bandet kommer med input men det är också viktigt att de tar input från teamet. Tillsammans kommer de fram till en bra idé och skriver ett manus för att lättare strukturera inspelningen och för att se till att alla är överens om den slutgiltiga idén. De musikvideor som Marcus tycker har blivit bäst är de som verkligen berättar en historia. Som den här musikvideon som var hans bidrag i en tävling för bandet Duran Duran:
– Historian till Duran Duran kom lite av en slump. Efter att ha lyssnat på låten fick jag bilder i huvudet av en person som är på olika platser, sökandes efter någonting, men jag hade svårt att få ihop en fungerande historia. En kväll satt jag och tittade på filmen Lost in Translation. I en scen så besöker den kvinnliga huvudrollsinnehavaren olika platser i Japan och gör en "själsresa" vilket jag kände att vår huvudkaraktär också borde göra. Tillsammans med fotografen kom vi fram till storyn som sedan blev berättelsen i musikvideon. Huvudkaraktären gör en själslig resa och påminns av bilder från en tidigare relation där ljusen även fyller en funktion i berättandet. Slutscenen med det levande ljuset får åskådaren själv tolka.
Budget
Budget är ofta det största problemet men det går att göra en riktigt snygg video ändå. Det som brukar kosta mest är tiden det tar att göra en produktion och hur mycket miljöombyte det rör sig om.
– Ofta jobbar vi med en nollbudget men vi brukar försöka utgå från en grundsumma på 10 000 kronor som bandet eller artisten betalar. Grundregeln är att vi i teamet inte ska ha några utgifter.
Med 10 000 kronor som grundsumma slipper man lägga ut pengar för tillexempel smink, transport och rekvisita och man kan se till att det finns mat och fika till skådespelare och team.
Det viktiga är att prata med bandet och artisten och komma överens om hur många miljöer videon ska utspela sig i och vad det i så fall kommer kosta.
– Jag tycker det tillför mycket i en video att man har många miljöer. Det handlar om vad man vill berätta och hur man vill berätta. Många miljöer gör att produktionen ser mer påkostad och snygg ut så jag tycker det är viktigt att tänka på variationen.
Men många miljöer behöver inte nödvändigtvis betyda många olika inspelningsplatser. Ett exempel är videon till Jontanamo som utspelar sig utomhus i Malmö. Den innehåller många variationer av bilder och miljöer men de ligger i närheten av varandra och var lätt att få tillgång till.
– Oftast är det miljöbyten och förflyttningar mellan olika inspelningsplatser som brukar kosta och blir en stor utgift i en filmproduktion. I och med att vi hade utrustning som var lätt att transportera gjorde det att vi som team var väldigt mobila och enkelt kunde förflytta oss.
– Miljöerna till den här videon valdes tillsammans med parkour-utövarna för att de skulle kunna utföra sina trick. Samtidigt ville vi visa upp olika platser och miljöer i Malmö för att ge variation i bilderna. Målet med videon var att försöka skildra parkourutövarnas livsstil och vardag i samverkan med låten. Inspelningen planerades tillsammans med killarna från Air-Wipp som utförde alla tricksen samt var med och hade kreativ input i videon. Genom att de var tydliga med vad de kunde utföra samt att vi berättade vilka bilder vi önskade, kunde vi planera de olika kamerautsnitten, antal bilder för snyggast klippning med mera. I och med att videon riktade sig till den breda massan, både inom och utanför Sverige, bidrar de olika miljöerna till att man som åskådare inte uppfattar att allting är inspelat i en och samma stad. Det ger intrycket av att videon hade högre budget. Folk frågar ofta hur många städer och platser vi var på under inspelningen och svaret de får är att allting spelades in i Malmö.
Team
Det är bra att vara två-tre personer i teamet under inspelningen eftersom det kan vara svårt att hålla koll på allt själv.
– Jag håller ofta i regin och vill kunna koncentrera mig på det helt och hållet och lämna över andra mer praktiska frågor till någon annan.
En [term]inspelningsledare[/article] är därför ett bra tips eftersom allt måste flyta på och det ofta är ett högt tempo för att hinna med alla bilder. Även om det oftast är en kortare inspelning är det viktigt att planera så mycket som möjligt. Regissör och fotograf bör också prata ihop sig för att ha samma bild av hur inspelningen ska gå till. Dessutom bör man vara ödmjuk på inspelningen och låta alla hålla sig till sina funktioner och uppgifter. Det skapar en bra stämning på plats vilket leder till att man gör ett bra jobb. Att fotografen är trygg med utrustningen är också en viktig faktor att tänka på. Man vill inte börja inspelningen med att fundera på vad just den här kameran kan göra.
Själv brukar Marcus använda sig av Canon 550D som är en systemkamera med filmfunktion. Den har bra prestanda, är mindre i storlek jämfört med traditionella videokameror och är billigare drift.
– För de musikvideoprojekten som vi gör är en systemkamera med videofunktion det bästa alternativet för att få snygga bilder. I och med att man kan använda stillbildsobjektiv kan man få många snygga bilder med olika inställningar såsom kort skärpedjup, vida telebilder med mera. Resultatet gör att det nästan ser ut som "riktig" film.
Vad som krävs för att göra en bra musikvideo
– Jag har gått filmutbildning men egentligen handlar det mest om inspiration och att skapa bilder sitt huvud. Man lär sig efter hand, ”learning by doing”.
Det som krävs för att göra en musikvideo är tillgång till en bra utrustning. En systemkamera med filmfunktion fungerar bra eftersom ljudupptagning oftast inte behövs. Sen behöver du bara hitta en artist eller band som vill ha en musikvideo, och det är väl det minsta problemet. Självklart är det också bra att ha några vänner som gillar att jobba med film, så att ni kan hjälpas åt med idéer och arbete. Ett tips är också att hålla utkik efter musikvideotävlingar. Där kan du få tillgång till en riktigt bra låt av en stor artist eller band och därmed öka intresset för din musikvideo.
Från inspelningen av videon till bandet Pandemonium.
Marcus fem tips för en snygg musikvideo
- Fundera på syftet. Vad är syftet med musikvideon och hur gynnas du själv? Hur ska den spridas?
- Gilla låten. Gör bara musikvideos till en låt som du personligen tycker om. Om du inte tycker att låten är bra är det svårt att göra en bra video.
- Gör ett manus. Utgå från ett manus som du skapar tillsammans med bandet eller artisten. På det sättet har båda en klar bild om vad som ska skapas.
- Planera. Eftersom budgeten oftast är snäv är det viktigt att lägga tid på planeringen. Problem som dyker upp på inspelningen kan lösas men planeringen minimerar risken för att de dyker upp.
- Var ödmjuk på inspelningen. Visa hänsyn och respekt och låt alla hålla sig till sina funktioner och roller för bästa möjliga inspelning.
7 kommentarer