Namnge dina filmkaraktärer
1 minKonsten att välja namn för sin karaktär har stor betydelse för hur publiken uppfattar personen. Ett namn som Johann von Schenkell uppfattas annorlunda än en som heter Anders Svensson. Men hur ska man egentligen veta vilket namn man ska välja?
Tips: I telefonkatalogen finns det en hel del namn för den icke-kreative att välja!
Namnets bakgrund
Om namnet för med sig en historisk, mytologisk, biblisk eller litterär bakgrund kan det vara extra bra. Namnet "Judas" från bibeln känner alla igen och vet att det inte går att lita på denne personen (även om det inte är så många som heter det nu för tiden).
Ett namn säger också mycket om karaktärens ålder. Karaktären Lars-Erik är förmodligen äldre än Henrik. Även samhällsklass kan speglas med hjälp av namnet. Johann von Schenkell uppfattas höra till överklassen snarare än arbetarklassen.
Välj ett namn som låter bra
Ofta beroende på hur namnet låter bär det med sig mer vikt än dess egentliga mening. Vem kan bli rädd för namnet Kalle Anka? Andra namn som till exempel Rambo och He-man för med sig kraft och styrka.
Utländska namn som är svåra att uttala bör man akta sig för. Ett namn som Putin är lättare att komma ihåg jämfört med Przybylski. Undvik också att ge karaktärerna för lika namn, tittarna kan ju annars lätt blanda ihop dem.
Välj namn från omvärlden
Ofta behöver du inte lägga ner mycket engergi på att hitta det rätta namnet. Förutom i telefonkatalogen kan du bara välja ett som finns i din omgivning som exempelvis Daniel, Johan, Erik, Fredrik et cetera. Det gör även att publiken uppfattar dem som vardagliga och trovärda.
Undrar du om namnet du söker verkligen är vardagligt? Ja, då bör du ta en titt på Svenska Namn och Statistiska centralbyråns hemsida. Där kan du se hur många som har det angivna namnet eller efternamnet, och även se topplistor på namnen från år till år - perfekt om du planerar en film i exempelvis 1970-tals miljö.
5 kommentarer