Låna utrustning gratis hos resurscentrum
3 minTro det eller ej, men det behöver faktiskt inte kosta ett öre att göra film. I Sverige har vi regionala resurscentrum för film som arbetar med främst en sak: att låta unga filmskapare göra film. Det innebär att du kan få hjälp när du ska producera din egen amatörfilm. Du kan få hjälp med att skriva manuset, låna utrustning eller att knyta nya kontakter med andra filmare där du bor.
Allmänt om resurscentrum
Just nu finns det 19 regionala resurscentrum för film runt om i Sverige. Dessa är så att säga "underorganisationer" till Svenska Filminstitutet, vårt statliga verk för film. Resurscentrumen är placerade i alla regioner av Sverige.
Resurscentrumen arbetar vanligtvis med:
- filmproduktion
- filmdistribution
- skolbio
Filmproduktion
Det är den här biten som är intressant för dig, alltså produktion av film. Turligt nog läggs oftast den största delen på produktion, vilket innebär att många filmer kan få hjälp under året. De har vanligtvis olika stöd som du kan söka varje år.
Filmdistribution
Via filmfestivaler och andra evenemang distribueras och visas film som är producerade runtom i Sveriges olika regioner, och amatörfilmare får en chans att visa upp vad de har gjort. Stämningen är oftast munter och man får chans att knyta kontakter med likasinnade. Det är en trevlig tillställning för alla som gör film.
Skolbio
Skolbio används för att främja filmens ställning i klassrummet. Filmen är ett väldigt bra läromedel, men som få skolor tycks ha anammat. Resurscentrumen ser till att fler skolor använder filmen aktivt i undervisningen och knyter moraliska diskussioner kring olika teman i filmerna.
Så får du hjälp med din film
Ett resurscentrum fungerar i princip som vilket produktionsbolag som helst. Du kontaktar en ansvarig på resurscentrumet som fungerar som filmkonsulent. Han eller hon stämmer sedan möte med dig där du får pitcha din filmidé, alltså berätta vad din film handlar om. Gillar de idén så kan du få stöd till filmen, vilket oftast brukar vara utrustning men även pengar.
När mötet är över lämnar du över det färdiga manuset och en eventuell budget för din film om du även har sökt pengar. Det är viktigt att förklara hur mycket och hur du har tänkt använda pengarna du får. Resurscentrumen måste veta hur mycket pengar de kan lägga på alla filmer under året, och har du inte gjort en budget så är chansen stor att pengarna går till en annan film.
Är du intresserad av att förbättra ditt manus kan du ofta få manusstöd. Du får därmed hjälp av en dramaturg eller motsvarande person med kunnighet om hur man skriver manus och lägger upp sin berättelse efter konstens alla regler.
Utrustningen som du får låna varierar givetvis från resurscentrum till resurscentrum, men rent generellt har de flesta någon form av videokamera med stativ, redigering och ljudutrustning. Vissa har mer avancerad teknik än andra, men det går givetvis att hyra mer utrustning om det skulle behövas. Skriv gärna i din budget vad du behöver så att de kan beställa extrautrustning om det skulle saknas.
Redigeringen kan vara allt från datorer som du kan låna hem till speciella lokaler som ni kan utnyttja för redigering. Vilken programvara som körs varierar från resurscentrum till resurscentrum, och från projekt till projekt.
Om du bara vill knyta kontakter
Har du ingen film på gång, men gärna skulle vilja knyta kontakter så går det givetvis bra att göra hos resurscentrum.
Spring dit och säg vad du heter och att du är intresserad av att hjälpa till på någon filminspelning. Om du har tur, kanske någon håller på med att spela in en film.
När du vill gå på kurs
Ditt resurscentrum håller även koll på vilka kurser som finns, och ordnar kanske egna kurser. Det kan vara om allt från att skriva manus till hur du sätter ljus för film eller hanterar ett redigeringsprogram.
Visa din film på filmfestival
De flesta resurscentrum visar alla filmer som producerats i regionen på en egen festival. Alla är dock välkomna att skicka in sina filmer, så du behöver inte ha producerat filmen via resurscentrumet.
De filmer som vinner - eller i övrigt anses mycket bra - går vidare till den nationella filmfestivalen i Trollhättan som kallas Novemberfestivalen. Här tävlar amatörfilmer från hela Sveriges och som tidigare vunnit i någon av de regionala filmfestivalerna. Hur du går tillväga för att vara med i festivalerna kan du fråga ditt regionala resurscentrum om.
Leta upp ett resurscentrum i din närhet
Regionala resurscentrum finns utplacerade i alla Sveriges regioner och kan hjälpa dig göra film. De finns till för att främja film bland barn och unga. Och det bästa av allt, det behöver inte kosta ett öre att göra film. Börja göra film redan nu!
1 kommentar