Så blir du skådespelare
7 minHar du funderat på hur man blir filmskådespelare, och vad som krävs för att jobba som skådespelare för vita duken? Här får du några tips vad gäller film, auditions och skådespelarutbildningar. Men det viktigaste är hårt arbete och erfarenhet.
Filmskådespelare finns inte bara i spelfilmer, även om det kanske är det första vi tänker på. Bortsett från teaterskådespelare finns filmkådespelare i musikvideor och reklamfilmer och numera även i datorspel – kanske framför allt som röstskådespelare. Röstskådespelare finns dessutom i radio och talböcker. Den här artikeln ska framför allt fokusera på filmskådespelare för bioduken eller där man gestaltar någon slags karaktär eller rollfigur.
Foto: Thierry Ehrmann
Konkurrensen för att bli skådespelare är mördande hård. Det är många som vill bli skådespelare och det kanske egentligen är mer tur än skicklighet när det kommer till att få välbetalda jobb som skådespelare. Det är hårt arbete och det gäller att du har klara mål framför dig om vad du vill göra. Sedan delar du upp det i små delmål som du strävar mot för att slutligen få ditt drömjobb som skådespelare.
Du kommer förmodligen att bli besviken och nekad jobb som skådespelare många gånger. Om du däremot tänker "jag vill bli skådespelare" men inte söker skådespelarjobb har du förstås ingen chans alls. Att man behöver tur innebär förstås inte att man inte kan öva på att få tur. Genom att ge dig in i nya situationer ökar chansen att du träffar rätt personer som till slut kan vägleda dig närmare ditt drömjobb.
Skådespeleri på teater jämfört med film
Det är förstås värdefullt om du har spelat på teater tidigare, men det skiljer sig också mycket från filmens värld. På teatern spelas det mesta i långa sekvenser, du måste lära dig långa sekvenser av dialog utantill, och uttrycksmedlen är ofta överdrivna för att synas även för de som sitter längst bak i teatern. Man säger att uttrycken är "teatraliska", det vill säga överdrivna.
På film fungerar det annorlunda. Scenerna styckas ned i mindre bitar och spelas in i en annan ordning än manuset. Det är inte ovanligt att slutet eller mitten av filmen spelas in först och att du får säga några repliker och sedan vänta på att kameran justeras för nästa tagning, om och om igen tills filmen är färdiginspelad.
Du bör förstås lära dig hur regissören i en filmproduktion arbetar, men du bör inte glömma bort att också skaffa dig erfarenhet av hur resten av filmteamet jobbar. Hur jobbar fotografen? Var vill scenografen att du ska stå? Att själv spela in några kortfilmer (bakom kameran) kan vara en viktig erfarenhet som du kan få nytta av senare. Då blir du lättare att jobba med som skådespelare eftersom du redan vet vad resten av teamet förväntar av dig.
Tv-inspelningar skiljer sig i regel inte mycket från filminspelningar (förutom tv-inspelningar som spelas in och sänds live). Det kan också vara värdefullt att vara med som statist i någon film. Du får förvisso sällan prata med regissören eller producenten (åtminstone inte på en större produktion), men du ser och lär dig vad som händer.
Man kan egentligen sammanfatta filminspelningar på ett sätt: väntan. Man får vänta väldigt mycket mellan tagningarna, men då kan du ta tillfället i akt att memorera repliker, öva och prata med andra människor i filmteamet. Det leder in till nästa råd.
Skaffa dig ett kontaktnät
Även om skådespelarutbildning och praktisk erfarenhet är bra utgångspunkter så räcker det sällan. En av de förmodligen viktigaste sakerna att tänka på är att försöka lära känna fler personer som jobbar med film. Det spelar inte så stor roll om det är vänner som också gör film eller producenter på större produktionsbolag.
Det kan verka vettigt att försöka bli vän med producenten eller regissören. Men den du bör bli vän med är den som känner flest människor. Den som är spindeln i nätet och håller kontakten med alla människor så att samarbetet flyter på. Försök se vem alla i filmteamet vänder sig till när det uppstår problem. Chansen kan vara att just den personen är nyckelpersonen som du bör lämna ditt telefonnummer till.
Poängen är att ju fler du känner, desto större chans är det att din telefon de ringer när de behöver en skådespelare. Det är ju betydligt enklare att ringa och fråga någon man redan känner än att börja om på nytt.
Därför bör du väldigt tidigt skaffa dig praktisk erfarenhet. Pluggar du någon skådespelarutbildning så kan du skådespela på fritiden. Vet du inte var du kan få tag på någon, eller om du precis har fått intresse för filmskådespeleri, så kan du hålla koll på vad som händer på nätet.
På nätet kan du relativt enkelt få en överblick över vilka filmjobb som finns tillgängliga men också vilka önskemål som ställs på skådespelarna. Behöver de flesta skådespelare körkort? Då kanske det är dags att damma av teoriboken. Behöver de någon som kan sjunga? Då kan dina sånglektioner du tog när du var barn komma väl till pass som vuxen.
En mentor kan också vara bra att ha. Det är en person som redan jobbar som skådespelare i filmbranschen och som du kan fråga om tips och råd. Hur hittar man en mentor? På samma sätt som du hittar andra människor. Du måste börja prata med folk. Det är förstås lättare sagt än gjort, men du måste börja någonstans och ett litet steg är bättre än inget steg alls.
Skådespelarutbildning är bra – men inte allt
Det är alltid bra att ha spelat amatörteater, liksom att ha ett brinnande intresse för kultur och berättande. Har du gått estetiskt program på gymnasiet har du förmodligen redan fått lite vana att skådespela. Men du kan också skaffa dig erfarenhet via olika studieförbund, folkhögskolor eller kurser i skådespeleri. Du måste inte plugga på en högskola för att bli skådespelare.
Kom ihåg att filmskådespelare spelar en roll. För att förstå och spela roller så måste du förstå mänskligt beteende. Därför kan det vara bra att komplettera dina kunskaper genom att studera hur folk går, talar och rör sig. Du kan också gå en kurs i exempelvis psykologi för att få reda på hur folk faktiskt tänker och varför de gör som de gör. Kort sagt kan all livserfarenhet göra dig till en bättre skådespelare.
Imitera dina idoler till skådespelare
Har du någon filmskådespelare som du gillar extra mycket? Ta en scen från din favoritfilm och härma den. In i minsta detalj. Gör det framför spegeln eller spela in dig själv på video och analysera sedan allt så att du ser vad du behöver öva på för att din imitation ska "sitta". Då blir du också van vid att bli filmad, vilket annars kan vara avskräckande om man har en kamera nära inpå ansiktet för första gången.
Om du gör imitationen riktigt bra kan du dessutom använda den till din showreel, ett videoklipp som du kan använda för att marknadsföra dig själv.
Gå på många auditions
Det spelar egentligen ingen roll hur bra skådespelare du är om ingen ser dig. Därför bör du gå på många auditions, stora som små, och skaffa dig erfarenhet. Du kan se dig själv som en produkt som ska säljas på en marknad där du konkurrerar om uppmärksamheten. Du måste tänka på hur du ska framställa dig själv, vad som är så speciellt med dig och varför just du bör vara med i filmen ifråga. Helt enkelt hitta din egen nisch och satsa hårt på den. Hur man blir skådespelare handlar därför både om vilka roller du kan gestalta (och framför allt hur du gestaltar dem), samt hur du kan sälja in och marknadsföra dig själv som skådespelare.
Det här kan låta cyniskt, men om du har något unikt funktionshinder, födelsemärke, kraftig övervikt eller något annat som sticker ut från genomsnittsmänniskan så har du förmodligen en fördel som hjälper dig att bli skådespelare. Dels så blir du lättare att komma ihåg och dels så kan det vara lättare att bygga roller som är baserade på dig, snarare än att du själv ska anpassa dig till vardagliga roller. Det kan alltså många gånger vara en fördel att vara unik på något sätt än att försöka vara som alla andra.
Sammanfattning
- Vill du bli skådespelare så sätt igång kameran och skådespela. Skaffa dig erfarenhet redan nu. Lite erfarenhet är bättre än ingen erfarenhet.
- Testa hur det är att stå bakom kameran. Då får du större förståelse för hur filmteamet vill att du ska jobba med dem.
- Lär känna många personer som jobbar med film. Det gäller både amatörer och branschfolk.
- Gå på många auditions.
- Imitera andra skådespelare och spela in dig själv, och analysera sedan dig själv.
- Lär dig mer om människor och hur de tänker, känner och agerar.
- Se dig själv som ett varumärke. Ett varumärke behöver marknadsföras för att bli synligt. Syns du inte så finns du inte.
- Försök inte vara som alla andra. Om du på något vis skiljer dig från genomsnittet så bör du göra det till din fördel.
- Gå en skådespelarutbildning men tro inte att livet är över bara för att du inte kommer in.
- Skaffa en filmskådespelare som mentor som du kan fråga om tips och råd.
- Du behöver talang och drivkraft. Men du måste också arbeta väldigt hårt.
22 kommentarer