Kamerastativ
1 minStativet (tripod) är underskattat av amatören som tror att avancerade bildstabilisatorer i kameran skall ge dem perfekta och skakfria bilder. Oftast blir de besvikna när de ser sitt inspelade material och ångrar att de inte använde stativ. Visst är det jobbigt att bära med sig ett stort stativ, men fördelarna överväger faktiskt nackdelarna.
Stativets fördelar
Stativet är bra att använda när man:
- Vill ha jämna och skakfria kamerarörelser.
- Filmar längre sekvenser såsom intervjuer.
- Gör film för Internet, eftersom skakfria bilder komprimerar bättre.
Användning av stativet
När man använder stativet står man mellan stativbenen, för mesta möjliga utrymme. Vid panoreringar vrider man överkoroppen och lutar sig in mot kameran i stället för att gå runt stativet och riskera att tappa balansen. Försök också att undvika panoreringar över 90 grader, eftersom det är praktiskt omöjligt när man är tvungen att hoppa över stativbenen.
För den som inte vill "skämma ut sig" med ett trebent stativ finns även enbenta stativ, så kallade monopods. Dessa är praktiska när man snabbt vill lägga upp kameran för att filma ett föremål. Man begränsas dock till fasta bilder eftersom kamerarörelser tenderar att bli skakiga.
Tips vid användet av stativ
- Lås inte kamerahuvudet vid tagning, eftersom du i så fall inte kan göra de små lägesförändringar som kan behövas.
- Lås alltid kamerahuvudet efter tagningen, eftersom kameran annars kan falla framåt och välta hela stativet!
- Variera höjden på stativtagningarna. Om du alltid filmar från samma höjd blir det tråkigt.
- Kontrollera vattenpasset när du ställer upp stativet så att du är säker på att det står plant. Detta är särskilt viktigt om du filmar motiv med horisontella linjer, typ horisonten.
- Om du filmar i exempelvis en båt eller buss, bör du använda handkamera istället för stativ. Stativet kan istället göra det hela ännu skakigare.