Studieplan för film
3 minDenna studieplanen är avsedd för dig som vill undervisa (eller kanske vill bli undervisad) i praktiskt videoarbete. Den är baserad på en kurs som jag själv gått igenom, samt en del böcker.
Kom ihåg att studieplanen inte ska bli alltför teknisk, utan det är viktigast att man förstår principen bakom tekniken. Utrustningen som behövs är i första hand en eller flera videokameror (gärna av S-VHS eller DV-format) samt en videobandspelare och en TV-monitor.
Varje sammankomst (sammanlagt nio st) är ett par timmar långa, så det kan vara en fördel att dela upp dem i hälften.
Sammankomst 1
Börja med att säga vad kursen ska handla om och vad målet är med den. Därefter bör ni gå igenom den grundläggande videotekniken, såsom hur videon är uppbyggd, bildfrekvens och upplösning, samt TV-system. Komponent- och kompositvideo är dock inte lika viktigt här. Ni kan även presentera de olika videobanden (formaten), med deras för- och nackdelar.
Mål
Få en enkel videoutrustning av fungera. Känna till hur videosystemet i princip är uppbyggt. Känna till de vanligaste formaten, med dess för- och nackdelar.
Sammankomst 2
I den andra sammankomsten bör videokameran utforskars ytterligare. Ni ska känna till de olika knapparna och kontrollerna på kameran; vad de gör och hur ni använder dem. Gå ut och filma och testa funktionerna. Titta sedan på resultatet och se vad de olika funktionerna gjorde för bilden.
Mål
Kunna hantera videokamerans grundläggande funktioner. Kunna fokusera manuellt på ett motiv.
Sammankomst 3
Nu ska kamerafunktionerna sitta i ryggmärgen när det är dags för grundläggande berättarteknik, såsom bildutsnitt och kameravinklar. Alla kan få spela in en liten film (vad ni vill) på någon minut där ni ska tänka på berättartekniken. Kom ihåg att denna gången gäller det inte att ta bilder - utan att berätta med bilder! Sedan kan ni titta på någon film/TV-serie för att detaljstudera dess berättarteknik.
Mål
Behärska grunläggande berättarteknik; det vill säga uttrycka sig i bilder.
Sammankomst 4
Gå igenom och lär er enkel dramaturgi. Dags för det första praktiska filmarbetet; en kortfilm ska spelas in. Dramaturgiföreläsningen bör inte vara långvarig, utan bara beröra det grundläggande. Planera sedan en liten kortfilm ni ska spela in och redigera direkt i kameran, så att de tekniska finesserna inte överflödas. Därefter visas och analyseras kortfilmerna, som inte bör överstiga mer än cirka 5 minuter.
Mål
Överför den grunläggande berättarteknik som ni lärt er till bilder.
Sammankomst 5
Öva olika typer av ljussättningar. Det behöver nödvändigtvis inte vara lampor, det kan även vara stearinljus! Lär er även kamerans exponering och blänadare.
Mål
Känna till hur kameran exponerar i olika ljusmiljöer, kunna sköta bländaren och kunna sätta ljus som passar den stil man vill framhäva.
Sammankomst 6
Genomgång av ljudet på videofilmen och hur man på bästa sätt tar upp ljud.
Mål
Kunna göra enkla ljudinspelningar med "bra" ljud. Även känna till olika ljudproblem som kan uppstå i olika miljöer.
Sammankomst 7
Redigera sedan den videofilm ni spelat in tidigare och lär er därmed redigeringsutrustningen. Redigeringen kan ske antingen med videobandspelare eller med dator. Med datorredigering behövs det dock inte lika utförlig genomgång.
Mål
Kunna hantera redigeringstekniken, antingen med videobandspelare eller dator (redigeringsprogrammet).
Sammankomst 8
En sammankomst där ytterligare kunskap utöver det grundläggande delas ut. Bl.a. mer teknsikt inriktat såsom:
Mål
Utöka era kunskaper.
Sammankomst 9
Nu gäller det att kunna göra den första riktiga videofilmen. Med alla kunskaper ni fått ska ni nu kunna berätta med bilder. Filmerna är antingen förbestämda av Dig, eller så får ni göra de filmer ni vill. Kontrollera sedan om resultatet blev som ni tänkt det. Om nej - varför?
Mål
Använda de kunskaper ni lärt er för att berätta med bilder, och sätta ihop en egen videofilm.
1 kommentar