Televisionens historia
2 minHistorik
Televisionen uppfanns i mitten av 1920-talet nästan samtidigt både i USA och i England. John Baird från Skottland uppfann ett mekaniskt system för att överföra bilder. Vladimir Zworykin i USA utvecklade John Blairds mekaniska system till ett elektroniskt system.
1930 visades den nya tekniken upp på biografen Röda Kvarnen i Stockholm. Men det dröjde länge innan tekniken togs i bruk i Sverige. Radion var nämligen väl utbyggd, det fanns bra ingenjörer och ett kunnigt televerk, så många tycke att tv:n var ett underlägset medium jämfört med radion. Dessutom slogs Tidningsutgivarna och Televerket om vem som skulle göra vad.
Ett tyskt företag kunde sedan visa en annan variant av det elektroniska systemet år 1935, och det togs sedan i bruk för reguljära sändningar samma år. England startade sina sändningar året efter och USA var inte sena att hänga med på den nya trenden.
Men det skulle dröja länge innan uppfinningen började användas i Sverige. Efter en het debatt om televisionen kunde den sedan tas i bruk på 1950-talet.
Politikerna ansåg att tv:n var dåligt för barnen och att folk kunde bli dummare. De ansåg även att det nya mediet var en USA-produkt och att det redan fanns tillräckligt med medier. Folk skulle även behöva mörklägga hemmet och titta koncentrerat på tv-skärmen jämfört med radion som kunde vara på samtidigt som man arbetade.
Men suget efter tv:n var ändå stort. Mediet i sig var så revolutionerande och nytt att fördelarna vägde över – man fick exempelvis underhållning och man kunde se informativa program.
Televisionen blir verklighet i Sverige 1956
Den 15 september 1956 blev det Sveriges tur att införa televisionen då den första riktiga sändningen gjordes i Stockholm över Nacka-sändaren. Visserligen gjordes sändningar på försök 1954 men de utnyttjades inte reguljärt förrän året efter.
1957 bytte Radiotjänst AB namn till Sveriges Radio och sändningarna skulle bli betalda med licenser. Utrustningen var mycket tekniskt krävande och Sveriges Radio som hade det primära ansvaret blev en stor organisation, samtidigt som Televerket åtog sig att sprida programmen över landet.
Public service
Under 1960-talet kom det på tal att radio och tv skulle vara en public service-verksamhet. Public service är ett så kallat allmän-tv, vilket innebär att tv:n skulle vara till för alla (det vill säga bedrivas i allmänhetens tjänst) och att alla medborgare skulle ha rätt att nås av den, och samtidigt kunna ta del av samma programutbud, som främst skulle innehålla kultur och folkbildning. Det skulle heller inte förekomma någon reklam till skillnad från dagens kommersiell kanaler.
Manifestet för public service var enligt upphovsmannen John Reith följande:
- public service ska skyddas från reklam som annars kan påverka kanalen eller tittarna
- hela landet ska nås av sändningarna
- programmen ska ha hög kvalitet
- det ska orgnaiseras som ett monopol, det vill säga utan konkurrens
Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion är Sveriges public service-företag.
Tv-licensen som skulle betala public service-verksamheten tillkom den 1 oktober 1956. Summan för tv-licensen under 2000 var 1 644 kronor. Tv-licensen togs bort 2019 och ersattes med en särskild public service-avgift som tas ut via skattsedeln.
38 kommentarer