Måste man gå mediegymnasium för att plugga film på högskola?

Måste man ha gått ett mediegymnasium för att kunna söka till några högskolor om man vill jobba med exempelvis regi eller foto.


Det är det som är lite av det fina när det kommer till filmbranschen. Vad du har i betyg är tämligen ointressant, utan det är oftast den praktiska kunskapen som värderas.

Det spelar alltså ingen roll om du gått på mediegymnasium eller inte - kan du exempelvis hantera en kamera och uttrycka dig i bilder på ett personligt och kreativt sätt har du större chans att komma in på den linje du önskar, än om du har högsta betyg i matte.

Därför får man ofta genomgå praktiska övningar. Dramatiska Institutet i Stockholm har en ganska lång antagningsprocess för sina fotoelever. Du börjar med en personlig intervju, därefter fotoövningar och slutar till sist med ett litet studioarbete. Totalt pågår övningarna i en vecka. Filmhögskolan i Göteborg har ett liknande förfarande.

Missförstå mig nu rätt. Givetvis skadar det inte att ha en mediagymnasial utbildning i botten - tvärtom - men det är inte avgörande. Att vara filmare handlar också om att berätta historier, så då är kunskap från andra håll än filmens värld ofta mycket värdefullt (jag tänker då på historia eller kanske psykologi, men också mycket annat).

Vill man plugga film så gör man det, oavsett om man är utbildad eller inte. Man ska alltid söka till den utbildningen man helst av allt vill gå. Får man ett nej så söker man igen nästa år. Man ska aldrig ge upp.
Vad tycker du om svaret?

2 svar

  1. peter
    Ok hittade denna tråden , undrade typ samma..men undrar om scenskräck kan vara ett problem(skulle inte vara min död men..) men kan det komma ivägen? om man bara vill sitta och häcka som en kamera-man eller liknande? på dessa skolor oxo vidare så kan man väl liksom ställa in sej på det och jobba med kameravinklar och redigering o.s.v ?
  2. marlon
    Jag kan inte säga att jag vet mycket om detta ämne. Som jag förstår det, beror på vad du menar med scenskräck det förekommer att fotografen måste tala om för skådespelare och ljussättare hur denne villa ha sin bild.

    I enkelhet så har fotografen stor inverkan på bildkompositionen, och måste förklara för skådespelare och ljussättare (om det finns någon) vad som underlättar för att filma en snygg sekvens.
    Det underlättar ju alltid med god kommunikation mellan parterna också.

    Men jag antar att du inte behöver stå inför en stor publik och prata, om du inte vunnit något fint prisförstås :)
Skriv ett eget svar