Miljonförlust för Draken Film – få vill betala för streamingtjänsten
Streamingtjänsten Draken Film fick miljoner i stöd. Men få använder tjänsten och det verkliga antalet kunder har sekretessbelagts av filminstitutet.
Göteborgs filmfestival streamingtjänst startades 2014 och skulle visa handplockade filmer som tidigare visats på filmfestivalen. Inom två till tre år skulle tjänsten bli lönsam med tiotusentals kunder.
Men få använder tjänsten och Draken Film har gått back varje år – sammanlagt en miljon kronor. 15 000 betalande kunder skulle Draken Film få, enligt uppskattningar. Men det blev max 4 000 kunder enbart under vissa år, enligt en granskning som radioprogrammet Medierna gjort.
Det exakta antalet kunder är dock sekretessbelagt av Svenska filminstitutet, som också gett Draken Film bidrag på knappt 1,5 miljoner kronor. Utöver det har Draken Film även fått bidrag från EU.
Jan Scherman, bland annat tidigare vd för TV4, skräder inte kritiken:
– Man pumpar upp sina affärsplaner, sina framtidsplaner, på ett inte orealitiskt sätt utan lögnaktigt sätt. Och då kan man säga att det blir extra allvarligt när man använder sig av offentliga medel, våra skattepengar ytterst.
Jan Scherman säger också att planerna och idéerna saknar total verklighetsgrund och tycker det är obegripligt att det kan få pågå.
Västra Götalandsregionen, som bistod Draken Film som garant för EU-bidrag, delar inte synen på kritiken.
– Jag är helt fullständigt nöjd med att vi gav dem den här chansen att utvecklas med hjälp av EU-medel. Jag har ingen som helst fundering kring det. Jättenöjd, säger Ylva Gustavsson, regionutvecklare inom filmområdet hos Västra Götalandsregionen.
Lyssna på avsnittet på Mediernas hemida, som också beskriver avsnittet på följande vis:
Draken Film fick miljoner och kastade sig ut i streamingkriget - men vad hände sen?
En allt större del av dom svenska hushållens medieutgifter läggs på digitala streamingtjänster för film, TV och video. Utbudet ökar ständigt. Göteborgs Filmfestivals Draken film lanserades med stora visioner om att bli en nordisk medieplattform för dokumentärer och kvalitetsfilm, med tiotusentals betalande prenumeranter. Med hjälp av EU-bidrag drog man igång för sex år sedan. Men i samma veva bröt det stora streamingkriget ut och i den stenhårda konkurrensen blev ingenting som man hoppats. Reporter Terje Carlsson har granskat projektet och försökt reda ut hur det gick till när skattebetalarna blev en del av streamingkriget.
Avsnittet sändes 1 februari 2020 i tv-programmet Medierna i Sveriges Radio P1.