4 tekniker för att klippa film mer effektivt
Det finns några tekniker för att klippa film som har visat sig fungera extra bra. Har du koll på vilka det är?
Klippen är ganska enkla och gör att din film upplevs som mer naturlig och flytande, snarare än att klippen skapar onaturliga hack i berättelsen.
- Klipp när motivet rör sig, snarare än när motivet är stilla.
- Klipp till en tom bildruta och låt motivet komma in i bilden.
- Klipp till ett sekundärt motiv och panorera eller tilta kameran till huvudmotivet.
- Klipp mitt i en känslosam del av dialogen, till exempel från närbild till halvbild.
Exempel på knep 2, där motivet kommer in i bilden.
Ett annat vanligt knep är att låta ljudet antingen börja lite före klippet, eller sluta lite efter klippet. På så vis upplevs filmen som mindre abrupt och mer flytande. Men det handlar förstås om känslan som uppstår när man ser klippet, så det fungerar inte alltid att göra så.
Likaså kan övertoningar av bakgrundsljudet "släta ut" ojämnheter, men det bästa är förstås att spela in ett så rent ljud som möjligt på inspelningsplatsen.
Alternativt kan man spela in ljud i efterhand, men när det handlar om dialog kan det vara lättare sagt än gjort.
Naturligtvis krävs det att man planerar det mesta i förväg, med hjälp av storyboard och genom att prata med fotografen. Om du använder en storyboard får du även en guide du kan använda vid redigeringen.
Det är inte bara för filmklipparen som dessa knep är värdefulla, utan minst lika mycket för både fotograf och regissör som ska se filmen framför sig (och dessutom fånga den på film). Ett bra knep för att lära sig filmklippning är att ta fram favoritfilmen från bokhyllan (eller hårddisken) och analysera.