Glöm 3D - nu finns 6D-bilder
MIT har utvecklat 6D-bilder. Det är en metod som ger häpnadsväckande realistiska bilder. De ser inte bara ut att vara tredimensionella, utan ändrar också utseende beroende på hur ljuset rör sig.
3D-bilder har funnits länge. Men då endast för att visa en egen bild för varje öga. Men tekniken som MIT, Massachusetts Institute of Technology i USA, har utvecklat är snarlik.
I stället för två lager med bilder används i stället en matris av små objektiv. Beroende på vinkeln du ser bilden ifrån ändras motivet - det brukar kallas 4D och avslöjar olika vinklar horisontellt och vertikalt. Det nya "medvetna" ljussystemet lägger till fler lager som ger två ytterligare dimensioner åt bilden. Bilden som vi ser är alltså inte bara baserad på vilken vinkel vi ser den, utan också på riktningen av hur ljuset träffar motivet.
- Även om man använder den bästa hologramtekniken som finns, så ändras inte skuggorna som ljuset skapar. Om vi har ett hologram av en blomma, och en riktig blomma jämte den, kommer hologrammet inte att se äkta ut. Alla skuggor och reflektioner på blomman kommer inte att härmas av hologrammet, informerar Ramesh Raskar, professor vid MIT Media Lab.
Än så länge finns tekniken endast i låg upplösning och på forskningsstadiet. Men MIT tror att det kan användas i utbildningssyfte för inspektörer som vill få en känsla för de objekt de tänker inspektera. Även i filmbranschen spås en framtid för en modifierad version av systemet som visar rörliga bilder, liksom för datormonitorer.
Systemet är helt handbyggt och den nuvarande versionen kostar 30 dollar per pixel att skapa. Eftersom det krävs tusentals pixlar för att skapa en igenkännbar bild, kommer vidare utveckling vara nödvändig innan priset kan hamna på en rimlig nivå.
- Det tar minst tio år innan vi har en apparat med en praktisk storlek, uppskattar Raskar.
1 kommentar