Laglig fildelning av musik en framgång
Laglig nedladdning av musik har fungerat oväntat bra. I Danmark laddades 1,4 miljoner låtar ned, och en halv miljon album redan första månaden från ett bolag.
Dagens Nyheter skriver att betalmusik på nätet är en framgång. Dock gäller det tjänster som tillhandahålls av mobiltelefonoperatörer och musik som försvinner när abonnemanget går ut. Under hela abonnemanget råder fri nedladdning av musik.
Microsoft har även de genom sin tjänst MSN Music sålt musik. Haken är att musiken är skyddad med en licensnyckel som finns på datorn. Byter eller uppgraderar du ditt operativsystem blir musiken obrukbar.
Problemen med alla kopieringsskydd är uppenbar. Den som köper musik riskerar att få musiken mer eller mindre raderad om man bryter mot avtalet eller företaget ifråga väljer att lägga ned tjänsten. Trots att mp3-formatet är fullt fungerande, väl spritt och har funnits i över tio år är det fortfarande filer med kopieringsskydd som tycks gälla bland företagen.
Genom svensk upphovsrättslagstiftning har en person rätt att göra kopior av verk för att dela med sig till familj eller nära vänner. Samtidigt är det förbjudet att kringgå kopieringsskydd, vilket inskränker rättigheten för musiklyssnaren och ger företagen ytterligare rättigheter i stället.
Musikbyrån STIM har visat framfötterna i dialogen och föreslår fildelning via ett särskilt fildelarabonnemang.
Intäkterna från abonnemanget ska fördelas bland musikerna genom att användaren installerar ett program som registrerar vilken musik som spelas, och alltså inte vad som laddas ned.