Resurscentrum ger sig själva filmstöd
Resurscentrum ska hjälpa unga att göra film med bidrag i form av kamerateknik och pengar. Men når alla pengarna till ungdomarna? De som driver verksamheten plockar även ut pengar till sina egna filmprojekt.
Det regionala resurscentrumet Reaktor Sydost med kontor i Växjö representerar Kronoberg, Kalmar och Blekinge län. Under 2007 delade de ut 200 000 kronor i filmstöd. Av dessa har 45 000 kronor, 22 procent, gått till personalens egna filmprojekt.
Patrik Hörberg, produktionskoordinator, fick 15 000 kronor i filmstöd medan Pelle Hybbinette, produktionshandläggare, fick det största stödet om 30 000 kronor. Pelle arbetar med ansökningarna till filmer.
- Vad gäller Patriks stöd så drog han tillbaka sin ansökan. Vi har en konstruktion på vår jury där de utan påverkan från våra handläggare bedömer filmerna. Därmed ansåg jag att även de som jobbar på Reaktor Sydost skulle kunna söka våra stöd. Men efter att ha provat en vända insåg jag att världen inte var redo för det och drog tillbaka möjligheten för anställda och medlemmar i juryn. Fakta kvarstår att Patrik hade en av de allra bästa berättelserna som juryn bedömde den omgången och jag skulle önska att fler kunde hålla samma kvalitet, säger Martin Eneborg som är verksamhetsansvarig på Reaktor Sydost.
Framöver kommer alltså inte personalen eller medlemmar i juyrn att kunna få bidrag för sina egna filmprojekt.
Det finns 19 resurscentrum representerade i varje region i Sverige. Deras uppgift är främst att lyfta fram kortfilmer av ungdomar. Anslagen kommer från Svenska filminstitutet samt landstingen och andra företag i länen. Filminstutet får i sin tur sitt anslag från skattepengar, tv-bolag och biljettintäkter via biografägare.
Reaktor Sydost hette tidigare Film i Kronoberg, Filmik, innan sammanslagningen med Blekinge och Kalmars motsvarighet Film i Sydost. Martin Eneborg har tidigare också varit medarbete på Voodoo Film under år 2001.
8 kommentarer