Han löser 3 Rubiks kub samtidigt som han jonglerar
En video som sprids i sociala medier denna vecka visar prov på imponerande fingerfärdighet – men inte på det sätt man kan tro.
De flesta vet att det numera går att göra en mängd specialeffekter med relativt lite resurser. Det man framför allt behöver är kunskap, tid och ett avancerat program för 3D eller compositing.
Men i kombination med internet är det lätt hänt att videoklipp som visar något spektakulärt snabbt får vingar och sprids i sociala medier. För ett par år sedan var det en örn som plockade upp ett barn, men som sedan visade sig vara verket av fyra studenter i 3D-animation från Kanada. För att bara nämna ett exempel.
Nu har det hänt igen. I videon nedan ser du hur en person jonglerar med tre stycken Rubiks kub och samtidigt löser dem. Videon visar prov på en mycket imponerande fingerfärdighet. Men det handlar inte om fingerfärdighet i att lösa kuben, utan om att ratta reglagen i 3D-programmet.
Videon var i själva verket en PR-kampanj för företaget Rushes som jobbar med visuella specialeffekter för en mängd filmer och reklamfilmer.
Så här beskriver de hur de gjorde jongleringsvideon:
- Leo performed the trick, juggling solved cubes.
- The cubes were then digitally painted out to create a clean background.
- Next the scrambled cube faces were photographed in the same lighting, for all of the positions seen in close up at start of the video.
- These cube faces were then tracked on top of the original solved cubes.
- For the shots when the camera goes a bit wider, 3D models of the cubes were built and animated to match the original juggling pattern, to solve each time a catch was made.
- The sequence was timed so that it took about 20 catches of each cube to unscramble it and get back to the solved cubes shot originally.
- Finally, lighting and shine were added in the final composite to make it more believable.
Det är enkelt att tro att specialeffekter bara används för att göra stora rymdepos som Star Wars eller Avatar, snarare än små vardagliga saker som att jonglera. Det kräver en gnutta källkritik och skeptiskhet inför det som verkar för bra för att vara sant, i synnerhet om det sprids via sociala medier.