Så bra är RED-kameran
Filmfotografen Aril Wretblad spelar just nu in "Lasse-majas detektivbyrå" på Gotland. I arbetet med filmen använder han nya RED-kameran.
Även om Aril Wretblad arbetar med en produkt under utveckling är han mycket nöjd med sitt kameraval. En av många fördelar med RED är att man direkt på plats kan se bilderna i full upplösning och färgrymd, och även applicera enklare grading.
Att alla på inspelningsplatsen kan känna av och se vart produkten är på väg hjälper till att få en helhetskänsla och synkronisera teamet.
För Aril var det en chansning att välja RED framför andra mer beprövade kameraalternativ för att nå det utseende på filmen de sökte.
- Självklart är film förstahandsvalet, men i det här projektet blev det för dyrt och då föll valet på RED som vi tror kommer att ge det filmlika resultat vi vill åstadkomma, säger Aril.
RED-kameran är ett billigt alternativ i jämförelse med Arri D20 och Genesis som inte finns tillgängliga i Sverige. Aril jobbar på att kunna få fram bilder utan den elektroniska känsla som exempelvis HDCAM ger.
Att RED-kameran erbjuder 4K i upplösning, har en stor bildsensor och kan utrustas med högklassig filmoptik som vilken annan filmkamera som helst är inte precis något minus.
- Det ska dock sägas att kameran är långt ifrån färdigutvecklad. Mer än hälften av alla utgångar är inte aktiverade, programvaran är inte klar, sökare finns ej och så vidare. Kameran är också fruktansvärt känslig för värme och kyla, och är det minsta fel så börjar den skriva korrupta filer och hänga sig. Typiskt väldigt svag punkt då det sällan är den temperatur kameran gillar, säger Aril.
- Arbetsflödet vid efterproduktion är också under utveckling och inte helt givet. En av RED-formatets stora fördelar är att den spelar in i RAW-format. Men ingen av de vanliga ljussättningssystemen klarar av att arbeta med RAW. Det är även svårt med online, också det på grund av dåligt formatstöd, fortsätter Aril.