Så filmar du dialogscener

3 min

Hur ska man egentligen filma dialogscener på det bästa sättet? Det kan tyckas enkelt, men det är faktiskt lurigare än vad det verkar. Speciellt med tanke på hur man ska spela in ljudet.

Antal kameror påverkar inspelning och klippning

Med dagens utrustning är det ingen större konst att filma och klippa kontinuerligt under en dialog. Men det finns lite olika tekniker beroende på om du har en eller flera kameror som du spelar in dialogen med.

Flera kameror

Att använda två eller fler kameror ger oftast det bästa resultatet med klippbilder med exakt "klaff" på den som lyssnar. Det är samtidigt också det dyraste sättet, man måste ha fler kameror och fler fotografer. Det underlättar också med ett videoredigeringsprogram som klarar av att synkronisera videobilderna och skifta mellan dem på ett enkelt sätt.

Ett annat sätt är att koppla in kamerorna i en bildmixer som klipper bilderna i realtid. Det kräver å andra sidan att kamerorna är synkroniserade med varandra (så kallad gen-lock), och att man har tillgång till en bildproducent och/eller bildmixer som bestämmer när klippningen ska ske eller utför själva klippningen med bildmixerbordet.

En kamera

Användadet av en kamera innebär att man måste filma vardera person under dialogen. Man får helt enkelt filma den första personen när denne pratar och lyssnar. Därefter flyttar man kameran och filmar den andra personen. Det tar visserligen längre tid än att använda två kameror men på det sättet får man automatiskt bra klippbilder som passar till dialogen, med nästan samma precision som om man använde två kameror.

Alltså måste skådespelarna upprepa samma sak minst två gånger från vardera håll (plus omtagningar), vilket kan få deras skådespel ur rytm. Men samtidigt krävs det att man vid redigeringen kan klippa bilderna exakt så att de klaffar. Ett alternativ är att filma samtalet med båda parterna i bild, då behöver man bara en kamera och det finns inte mycket att klippa. Det är enklare, men ger samtidigt mindre valmöjligheter att variera bildutsnitt och kameravinkel.

Ljudupptagning

Ljudet är det viktigaste i en dialogscen, det är den komponent som ska föra handlingen framåt och det vore katastrofalt om inspelningen blev så dålig att ljudupptagningen inte avslöjar av skådespelarna säger, eller om störningsmoment tar överhanden från dialogen.

När man ser en film verkar ljudbilden väldigt "snygg" och naturlig, men på inspelningsplatsen är situationen ofta en annan. Förutom att man behöver en bra mikrofon måste man även rikta den rätt, det vill säga mot talarens mun. Detta låter uppenbart, men kan ibland vara det svåraste om man har en väldigt känslig mikrofon som har ett litet upptagningsområde. Annars minskar ljudstyrkan kraftigt ju mer mikrofonen vinklas bort från munnen.

Det viktigaste är att se till så att skådespelarna inte pratar i mun på varandra. Be var och en prata färdigt innan den andre börjar prata, då man kan få problem vid klippningen när man ska klippa mellan olika bilder där ljudet överlappar (använder man två kameror är det dock inte lika viktigt).

Vad gäller bakgrunsljud så bör det vara så tyst som möjligt, helst knäpptyst. Om man i bakgrunden vill ha personer som står och samtalar som på exempelvis en fest, ber man dem helt enkelt att mima och röra sig så tyst de bara kan. På så sätt får man ett rent ljud där dialogen framgår tydligt. När man sedan ljudlägger filmen läggs bakgrundsljudet på så att det matchar den atmosfär som filmens scen kräver. På vissa B-filmer kan man dock tydligt se att bakgrundsljudet enbart bara "ligger över" bilden - utan att personerna i bakgrunden gör det minsta försök till att prata. Där kan man snacka om kontinuitetsmiss.

Tänk på riktning och komposition

Ögonrörelser och blickar måste också stämma överräns, skådespelarna måste titta på varandra. Därför är det viktigt att man filmar från samma sida hela tiden och inte bryter den så kallade 180-graders regeln.

Placering av kameran vid inspelning av dialog för att inte bryta 180-graders regeln
Om kamera 2 skulle ställa sig på vänster sida om motivet (i stället för höger sida som nu) skulle personerna titta åt samma håll. Därför filmar man alltid dialogscener från samma sida.

När man filmar två personer som samtalar bör man använda en halvsubjektiv kameravinkel, vilket innebär att man filmar precis jämte vardera persons axel. Det gör att man ser båda personerna i bild och kan se var de står i förhållande till varandra.


Vad tycker du om artikeln?
27
Lär dig mer om film

Vill du hålla koll på det senaste inom film? Gör som tusentals andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev om filmskapande. Det skickas måndagar på förmiddagen.


Skriv kommentar