Intervju med en regissör
5 min– Egentligen ville jag bli serietecknare, men så fick jag för mig någonstans på vägen att rörliga bilder är roligare, och det tycker jag fortfarande, säger regissören Martin Munthe.
Martin blir inspirerad av filmskapare som inte bryr sig om de ramar eller konventioner som finns inom filmvärlden och inom svensk film i synnerhet. I gymnasiet såg han svenska lågbudgetfilmen The Ninja Mission (1984) av Mats Helge och tänkte:
– Den där killen har fattat något. Han har inte låst sig. Han kan förvandla Lidköping till Moskva om han vill.
Allt man gör är ju ett steg vidare till någonting. Erfarenhet ger kunskap som ger jobb.
Martin Munthe har nu regisserat fem långfilmer och har oftast ett finger eller en hel arm med i alla delar av produktionen. Manus, kostym, fotografi, musik, redigering. Den senaste filmen: Stinger (2005), utspelar sig på en ubåt som härjas av radioaktiva, genmanipulerade jätteskorpioner. Vägen till långfilmsregissör började han som tolvåring med en Super-8 och fortsatte senare med kortfilmer, musikvideor och reklamfilmer. Han har bland annat gjort musikvideor till Robyn, Drömhus och Jill Johnson samt ett antal prisbelönta kortfilmer.
– Allt man gör är ju ett steg vidare till någonting. Erfarenhet ger kunskap som ger jobb. I mitt fall var det egna kortfilmer som gick vidare till enklare beställningsuppdrag och billiga musikvideor som gick vidare till dyrare reklamfilmer och musikvideor som ledde vidare till dramaproduktioner.
Varje projekt börjar med vad Martin Munthe kallar "Det eviga pitchandet". Bildpresentationer, trailers, synopsis. Allt för att ragga pengar till produktionen.
När pengarna är fixade gäller det att komma igång och hålla sig till tidsplanen. Det är väldigt många bitar som ska falla på plats. Många av de här bitarna påverkar direkt hur filmen ser ut i slutändan. Om man till exempel inte kan köra igång i tid kan man tappa en bra fotograf eller skådis som måste till ett annat projekt som de har inbokat.
På inspelningsplatsen är det viktigt att veta vad man vill. Att ha koll på vad man ska göra och inte verka förvirrad. Om man inte har koll så är det bättre att spela lugn och säker än att hetsa upp sig. Det gör att resten av inspelningsteamet också känner sig lugna och gör ett bättre jobb.
– Att se helheten är både svårast och viktigast. De som sysslar med de mindre bitarna ser inte den. En bra regissör ska kunna allt ifrån att hålla budgeten och leverera i tid till att entusiasmera vid sena kvällar när folk är helt slutkörda.
Det är dumt att anpassa sig till omvärlden. Kör stenhårt på din egen grej. Fokusera på en film man själv vill se.
Ett problem är att hålla sig objektiv och försöka se filmen från publikens synpunkt utan att blanda in det som händer utanför tagningarna.
– Man skulle behöva stänga in sig i en glasbubbla och bara ha kontakt genom en monitor. Det är svårt att inte bli färgad. Man blir påverkad av allt runtomkring och ser inte om det man filmar håller när det står för sig själv.
En regissörs uppgifter kan ibland bli något oväntade. Under den tidspressade inspelningen av Stinger uppstod dålig stämning nere i den fuktiga källaren som hade inretts som en ubåt med mörkgrå väggar.
– Jag och regiassistenten lade upp en plan på hur vi skulle hålla isär två skådespelare som hade bestämt sig för att slåss på den sista inspelningsdan.
Martin Munthe råder aspirerande regissörer och manusförfattare att gå sin egen väg och inte låta sig påverkas av vad till exempel Svenska Filminstitutet förväntas vilja ha.
– Det är dumt att anpassa sig till omvärlden. Kör stenhårt på din egen grej. Fokusera på en film man själv vill se. Det ska vara spännande och engagerande. Något som förtrollar dig i en och en halv timme. Eller provocerar i en och en halv timme för den delen. Som filmregissör är det viktigt att fokusera på det visuella. Det finns många filmer som pratas fram.
– Filmskolor funkar för en del men inte för andra. Ett alternativ är att börja så gott man kan med småjobb och få en inblick i hur allt funkar. Det gör att man får ett övertag när man pratar med producenter och det märks att man har erfarenhet. Även om man inte får pengar så får man inte sluta. Bara kör på. Man får ha ett jobb på dagarna och filma på kvällar och helger.
Martin Munthes regissörsråd
- Våga. Det finns egentligen bara ett riktigt viktigt råd: Var inte rädd för att misslyckas. Svensk film och svenska filmare är livrädda för att misslyckas och därför står vår film och stampar med liten eller ingen publik.
- Den gamla Hollywood-floskeln "Lie, Cheat and Steal". Som låter obehagligt och kan verka omoraliskt men det är det inte om man själv är sann i det man gör och lite resultatinriktad. Det är väldigt ofta man får sin ambition igenom om man skruvar lite på sanningen eller lånar lite fast man inte får.
- Håll dig fit. Det är enormt viktigt att vi långfilmsregissörer har den fysiska uthålligheten att dra en tung inspelning dygnet runt i många månader.
- Klä dig snyggt. Tänk på hur du klär dig och vilka signaler dina kläder skickar ut på pitchmöten. Det är jätteofta som unga killar undrar varför ingen slänger ett gäng miljoner på dem samtidigt som de ser ut som de sovit i en container i tre veckor.
Martin Munthes hemsida, http://www.operafilm.com/.
Martin Munthe - filmografi
- Year One (2006)
- Stinger (2005)
- Camp Slaughter (2004)
- Trio (2001)
- Hjärta av sten (2000)
- Rödvin, cigaretter, Jesus och ännu en film om boxning (1998)
Regissörer om att göra film
Klipp bort allt överflödigt och förenkla. Sen är det klart.
Aki Kaurismäki
Jag har inga regler
David Cronenberg
De sa att jag inte fick döda Nicholson, så jag gav honom två roller och tog kål på honom två gånger.
Tim Burton
Jag stjäler från alla filmer som någonsin har gjorts.
Quentin Tarantino
För mig finns filmen redan innan den har gjorts. Den är i nån slags abstrakt värld, färdig, och du kan höra hur den talar till dig, berättar för dig hur den ska bli.
David Lynch
Om det kan skrivas eller tänkas, kan det filmas.
Stanley Kubrick
5 kommentarer